Mindretele Nordului -or. Soroca
Twitter
Нравится

                                                                             Planul programei:

  • Plecare spre Nordul Moldovei, vizitarea cetatii "Soroca"

Cetatea "Soroca" se gaseste in mijlocul orasului Soroca pe  malul riului Nistru, la circa 160 km spre nord de Chisinau. In perioada medievala cetatea Soroca facea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei, care includea: 4 cetati la Nistru, 2 cetati pe Dunare si 3 cetati in nordul tarii. Cetatea Soroca a fost construita la trecatoarea peste Nistru pe locul unor fortificatii mai vechi. La 1499, din porunca Voievodului Stefan cel Mare, este inaltata o cetate patrata din lemn pe locul fortaretei genoveze Olihonia . Intre anii 1543-1546, in timpul domniei lui Petru Rares, cetatea este rezidita din temelie de piatra, asa cum o vedem si astazi, adica rotunda cu diametrul de 37,5 m si cu cinci bastioane egal departate intre ele. 

Fortareata este unicul monument medieval din Moldova, care s-a pastrat asa cum l-au conceput mesterii, iar in bastionul de la intrare exista o biserica mica militara.

*** Orele de lucru pentru turisti: Marti -Vineri 9.00 - 18.00

 

  • Prinz la restaurant "Cetate Veche"
  • Cunoasterea culturii Tiganilor, vizitarea dealurilor Tiganilor

 In timpul epocii sovietice ţiganii  au reusiti sa combine cu succes traditiile si obiceiuri de a lor, cu cei de populaţia locală. Mai târziu, dealurile in Soroca au fost numite "Muntii sau dealuri tiganilor", unde au fost construite case elegante, numite " Cuibul Randunicii "

 

  • Vizitarea monumentului "Luminarea Recunostintei"

Acest monument ridicat pe stinca, deasupra batranului Nistru,  este una din cele mai importante zidiri in istoria moderna a Moldovei.  Aceasta epopee extraordinara este consacrata tuturor monumentelor distruse ale culturii moldave. „Lumanarea Recunostintei”, crescand din adancurile trecutului nostru, reprezinta un omagiu adus tuturor eroilor anonimi, care au pastrat cultura, limba si istoria Moldovei in paleta policroma a civilizatiei umane, invesnicind totodata si memoria marelui poet anonim, autorul baladei „Miorita”

Ideea de a ridica acest monument ii apartine renumitului clasic al literaturii moldovenesti, Ion Druta care a lansat-o acum 15 ani.  Gratie tuturor celor ce-au participat cu truda, cu credinta, cu banul la faurirea acestui monument, pe care scriitorul a numit-o „Lumanarea Recunostintei”, pot fi ridicate astazi cele sase sute de trepte ce urca de la apele Nistrului pana in piscul unui deal de la Soroca, in varful caruia isi face aparitia o capela in forma de lumanare de 29,5 m, lumina careia pe timp de noapte strabate pana in Otaci si Camenca. Din acest varf de deal poate fi admirata o priveliste pitoreasca de neasemuit. 

Acest monument national, simbol al poporului moldovenesc, care ramane necules de ochii trecatorilor, cu certitudine, ar putea intregi cartea de vizita a Moldovei.

 

Galeria de foto: 

Orasul Soroca

Dealurile Tiganilor

         

Luminarea Recunostintei

 

Rezervari la tel 022 54 24 62/ incoming@transaero.md